Vrei să fii șofer? Uite ce trebuie să știi

domeniul transportului de persoane

Share acest post

Să fii șofer nu e ușor, orice ar spune lumea. Ocupația nu este una comodă, mai ales dacă te gândești la responsabilitățile cu care vine. Totuși, meseria este la mare căutare și are și numeroase avantaje. Domeniul este unul foarte generos și în funcție de pregătirea ta, ai multe variante de alegere. La Lucicosm Transport Persoane punem preț pe profesionalism, pregătire și seriozitate, așadar, dacă vrei să fii șofer găsești în acest articol mai multe informații „la cald” despre ce înseamnă meseria de șofer și despre ce ai nevoie să știi.

Care sunt responsabilitățile unui șofer?

Mari. La propriu, în mâinile unui șofer se află viața unor oameni. Pe lângă acest lucru, un altul mai concret de care vei fi responsabil este condusul. Prin urmare, va trebui să ai un permis de conducere aferent autovehiculului pe care vei lucra. Nu se poate altfel, ai nevoie de permis pentru mașina pe care o vei conduce. Chiar dacă te gândești la perioadele în care învățai să conduci cu părinții în parcări goale, experiența de acolo nu este valabilă fără un permis de conducere. Uite care sunt principalele categorii:

 • motociclete, scutere: cat A 
 • autoturisme cu/fără remorcă: cat B
 • camioane/TIR: cat C
 • autobuze/autocare/microbuze: cat D
 • tractoare agricole: cat Tr
 • troleibuz: cat Tb
 • tramvaie: cat Tv

Ce sarcini are de îndeplinit un șofer?

La Lucicosm Transport Persoane, șoferii sunt extrem de importanți. Trebuie neapărat să fie serioși, pregătiți și experimentați. Drept urmare, ca șofer, va trebui să îndeplinești mai multe sarcini. 

În primul rând, va trebui să cunoști la perfecție regulile de circulație atât pentru drumurile naționale cât și pentru cele internaționale. Nu este loc de nesiguranță în șofat. Trebuie să cunoști regulile, să fii sigur pe tine și să-ți respecți cu strictețe meseria. 

Mai apoi, mai ales dacă ai de respectat un program, trebuie să folosești mijloacele nesesare pentru a ajunge la timp la destinație. Google Maps îți poate fi prieten bun, la fel cum poate fi sistemul de navigare. Dacă livrezi diferite pachete, atunci acele pachete sunt în responsabilitatea ta și va trebui să le livrezi intacte și la timp destinatarilor. 

Nimănui nu-i place un șofer neserios și, mai ales, nepunctual. Prin urmare, ca șofer va trebui să respecți cu strictețe orele de plecare/venire. Mai mult, conduita ta va trebui să fie una respectuoasă și civilizată în trafic. Nu uita că și condiția tehnică a autovehiculului trebuie să o verifici tot tu, după încheierea cursei. Nu în ultimul rând, va trebui să cunoști și să respecți strict toate normele de protecția muncii. Meseria de șofer este una deopotrivă frumoasă și dificilă. Însă, o dată ce ai învățat toate aceste lucruri, ele îți vor intra în reflex și nu vei face nici o greșeală în rutina ta de șofer.

Avantajele și dezavantajele meseriei de șofer

Avantaje:

 • ocazia de a vedea locuri și oameni noi;
 • vei avea independență, deoarece la volan nu vor fi superiori de ai tăi să-ți spună cum anume să conduci;
 • vei putea avea un venit stabil peste medie.

Dezavantaje:

 • vei petrece mult timp departe de casă/familie;
 • de multe ori, nu ai parte de cele mai bune condiții, mai ales dacă ești șofer de tir;
 • poate fi foarte obositor, datorită programului dezordonat.

Aspecte ascunse ale meseriei de șofer:

 • meseria de șofer implică mai multe pericole (hoții de marfă, condițiile meteo)
 • dacă vrei să devii șofer de tir, atunci sumele pe care va trebui să le plătești sunt mai mari. Pe lângă școala de șoferi, va trebui să plătești mai multe taxe și atestate;
 • dacă vrei să fii șofer de tir, nu uita de tahograf. Acest aparat culege informații despre viteza cu care merge autovehiculului și este obligatoriu să-l ai;
 • verifică mereu contractul de muncă. Asta se aplică în cazul oricărui job pe care ți-l dorești. Verifică ce semnezi;
 • dacă vrei să fii șofer, trebuie să știi mecanică. Îți va prinde bine în momentele în care se oprește mașina în mijlocul drumului, fără să ai posibilitatea de a chema un alt ajutor.

A fi șofer, așa cum spune o vorbă, este lucru mare. Este o meserie ce implică multă responsabilitate, iar la Lucicosm Transport Persoane știm cât de important este ca șoferii să fie bine pregătiți. Prin urmare, dacă vrei să fii șofer, ia această meserie cât se poate de serios, deoarece viețile oamenilor pot depinde de asta. Un șofer neserios sau nechipzuit poate pune în pericol nu doar viețile pasagerilor săi, dar și viețile altor participanți la trafic. Prin urmare, dacă îți dorești să fii șofer, ține cont de sfaturile pe care le-am lăsat în acest articol. La Lucicosm Transport persoane știm cât de importantă este pregătirea, așa că te sfătuim să nu sari nici un pas din parcursul tău profesional.

Mai multe postari

Scroll to Top