Reguli pentru transportul de marfă între Marea Britanie și UE de la 1 ianuarie 2021

Share acest post

Transportul de mărfuri în Marea Britanie prin Franța, Olanda, Belgia și Spania suferă importante modificări începând cu noul an. Prin urmare, sunt câteva reguli de care trebuie neapărat să ții cont dacă ești șofer sau transportator. 

Mai jos, găsești detaliile de care ai nevoie în funcție de țara în care se face tranzitul.

Transportul de marfă prin Franța

Știi deja că Franța evoluează constant și că acum are un sistem inteligent de frontieră. Acest sistem ajută la procesarea vehiculelor care folosesc Eurotunnel, dar și feribotul. 

Sistemul se ocupă cu asocierea datelor declarației vamale cu numărul de înmatriculare. Prin urmare, la punctul de verificare la care te prezinți vei fi nevoit să prezinți MRN-ul, care va fi scanat și asociat cu numărul de înmatriculare.

Dacă ai de-a face cu transport de la mai mulți comercianți, atunci se scanează toate codurile de bare ale diferitelor documente. Pentru acest proces este foarte utilă aplicația Produanes, care va crea un singur MRN al încărcăturii, care va trebui prezentat. 

Datele vor fi analizate și scanate de către sistemul inteligent francez, în timp ce transportul de marfă continuă pe feribot sau pe tren. După scanare și în timpul traseului traversării canalului, vei fi informat dacă poți continua, dacă există probleme sau dacă trebuie să declari ceva anume.

Transportul de marfă prin Olanda

Și logistica olandeză are un sistem inteligent de consiliere la deplasare, care ajută transportatorii cu formalitățile la deplasare. Prin intermediul Portbase, un serviciu care este preplătit, trebuie înregistrate toate numerele de declarații vamale import/export din Marea Britanie. 

Dacă nu te înregistrezi în serviciul Portbase, atunci nu vei putea trece prin terminalele olandeze. RMN-ul trebuie prezentat la punctele de verificare din Marea Britanie, iar declarațiile ENS se înregistrează tot prin serviciul menționat, atunci când te-ai programat pentru traversare. 

Transportul de marfă prin Belgia

Sistemul digital de la Zeebrugge, RX/Port maritim, înregistrează datele pentru import export și nu vei putea trece vama dacă nu ai depus, în prealabil, declarațiile vamale prin acest sistem. 

Sistemul are și informațiile necesare despre import și export prin portul Zeebrugge.  În schimb, la orașul Antwerp, notificarea documentelor se face cu ajutorul sistemului Comunității Portuare. Notificarea este depusă în prealabil de exportator sau compania de transport. 

Declarațiile ENS le depui în sistemul de verificare a importului. Poți face acest lucru folosind o interfață EDI prin sistemul Vamă sau prin PLDA. Aceste declarații de depun de compania de îmbarcare sau de către cel care operează feribotul. Se face asta pentru mărfurile însoțite și neînsoțite.

Transportul de marfă prin Spania

În sudul Spaniei, porturile folosesc un sistem numit Teleport 2.0. Cele din nord, încă nu folosesc acest sistem, însă o vor face cât de curând, probabil în prima parte a anului 2021. Dacă îți înregistrezi marfa în acest sistem, o vei putea urmări și în online service. 

Uite ce trebuie să faci dacă mergi în Marea Britanie prin Spania:

  • să ai declarația ENS în ics-ul din Spania;
  • să ai la tine MRN-ul;
  • să te conectezi la sistemul de transport;
  • să conectezi numărul de înmatriculare la MRN;
  • să verifici numărul TARIC (Transportul integrat al codului comunității europene;
  • să verifici numărul ambalajului și greutatea.

După ce mărfurile au fost autorizate pentru export poți să treci de punctele de verificare. Mai mult, trebuie să depui o declarație ENS pentru toate loturile, iar operatorul feribotului trebuie să fie mulțumit de îndeplinirea cerinței.

Dacă este vorba despre marfă însoțită, atunci vei face o declarație de tip ENS în ics-ul din Spania. Totuși, ține cont că asta nu exclude o înțelegere între tine și operator, cum că operatorul va face declarația. 

În caz de marfă neînsoțită, operatorul de feribot face el declarația și trimite documentația la porturile din Spania. 

Lucicosm Transport persoane este o firmă de transport care îți pune la dispoziție mai multe tipuri de servicii pentru nevoile tale. 

Suntem aici pentru tine dacă ai nevoie de transport la locul de muncă, la un eveniment sau să transporți marfă. Ne angajăm cu transparență, seriozitate și meticulozitate față de tine. Șoferii noștri sunt unii dintre cei mai experimentați din zonă, având adunați mai mulți ani de experiență. Compania noastră este formată din tineri profesioniști, entuziaști și buni cunoscători ai legislației. 

Îți amintim că blogul Lucicosm Transport Persoane este aici pentru a te ajuta pe tine, cel care lucrezi în domeniul transporturilor, să ai o experiență cât mai bună la locul de muncă și să nu fii nevoit să faci față situațiilor neplăcute. Dacă vrei să afli mai multe intră pe transport.lucicosm.com. Dacă ești interesat de un anumit subiect, spune-ne mai multe în comentarii și noi venim cu toată artileria de informații pentru tine. 

Mai multe postari

Scroll to Top