Creșteri în sectorul transportului în 2021

Share acest post

Anul 2020 a fost un an dificil, chiar și pentru transportul de persoane și mărfuri. Chiar dacă pare că pandemia de coronavirus nu a afectat atât de mult transportul, scăderile în procente sunt considerabile.

La nivel european, transportul de marfă a avut scăderi de 6%. Totuși, estimările arată că în următorii trei ani se vor înregistra creșteri de 3% anual. 

Declinului anului care trece este cauzat, fără doar și poate, de pandemia de coronavirus. Producția s-a oprit peste tot, așadar, transportul de marfă și de persoane s-a oprit și el.

Aprilie 2020 a adus doar 70 de procente din nivelul anului 2019, aceeași perioadă. Cu 30% pierdute, transportul de marfă a intrat în declin. 

Totuși, o dată cu ridicarea restricțiilor, producția a ajuns la peste 94% din perioada anului 2019. Dar a urmat valul doi de pandemie și creșterea s-a oprit. 

În orice caz, tot răul spre bine, chiar și în această situație. Au fost semnale foarte bune pentru domeniul transportului în anul viitor. Turismul și comerțul și-au revenit, iar domeniul transportului a urmat. 

Sectorul logistic este influențat mult de vânzările din mediul online, acolo unde este nevoie de un stoc mare de la comercianți. Acest fapt a influențat mult procentajul din domeniul transportului. Vânzările din mediul online au crescut, iar transportul de marfă a urmat. 

Pentru următorii ani, Transport Intelligence estimează creșteri de peste 3% pe an. Anul 2024 va aduce un bilanț de aproximativ 380 miliarde de euro pentru piața transporturilor. 

În orice caz, economia va reveni și va avea rezultate mai multe și mai bune. FMI spune că următorii ani vor aduce o creștere de 3,2%, iar în 2022 ne vom apropia de perioada dinaintea pandemiei. Estimările inițiale spuneau că anul 2025 va fi cel în care ne vom reveni. Dar odată cu apariția vaccinului, piața a început să se miște mai liber.

Totuși, transportul intracomunitar european va avea parte de o dezvoltare rapidă și majoră, chiar mai mare decât transportul intern. Este estimată o creștere anuală de peste 4%. Prin urmare, putem spune că viitorul arată bine. 

Domeniul transporturilor nu se poate plânge foarte mult, deoarece a trecut mai bine de perioada dificilă față de alte domenii. Experții spun că ultima parte a acestui an a venit cu o revenire completă în domeniul transportatorilor.

Consumul care este în continuă creștere va susține puternic revenirea economică despre care se discută pe plan național și internațional.

Dar nu totul este așa de roz cum pare. Există câteva amenințări care pot afecta creșterile despre care îți spunem. O astfel de amenințare poate fi reprezentată de programele de sprijin guvernamental. Aceste programe, destinate companiilor care au fost afectate de pandemie, ar putea fi scoase în prima parte a anului 2021. Asta ar duce la dificultăți în revenirea din punct de vedere economic a companiilor în cauză.

Cum stăm cu transportul internațional?

Creșterea domeniului de transport internațional va fi una dinamică, mai ales pe plan extern. Piața internă este mai afectată și asta din vina închiderii României în primăvară. Ce coboară acum, va urca mai târziu, așadar creșterea comerțului între țările Uniunii Europene va duce și la creșterea pieței transporturilor. 

Schimburile comerciale din UE vor crește cu peste 5% până în 2024. O creștere majoră la nivel european, ținând cont de reușitele trecute și de recenta pandemie.

Ce facem cu Brexit?

Brexitul a fost o problemă cel puțin interesantă, mai ales pentru transportatori. Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare arată un acord pe nișă comercială între UE și Marea Britanie. 

Cele două părți vor stabili de comun acord cum va fi situația în 2021, deoarece transportul de marfă sigur nu va înceta. În orice caz, un dezacord între cele două părți ar duce către un impact negativ pentru piața transportatorilor. 

Tot în această zonă, specialiștii preconizează că transportul rutier va fi pe primul loc pentru cetățenii Uniunii Europene și asta datorită facilității.

Finalul anului 2020 a venit cu scăderea tarifelor la regimul rutier, datorită cererii mici. Problema nu va rămâne nerezolvată, iar anul 2021 va veni cu redresarea tarifelor la cursele de transport. În orice caz, pe termen lung, până în 2024, tarifele vor crește inevitabil. 

Asta deoarece și combustibilul se va scumpi și va crește în 2021 de cel puțin două ori. Per total, anul 2020 a fost un an bun pentru piața transportatorilor de persoane și de marfă, chiar dacă pandemia de coronavirus a lovit toate sectoarele. 

Lucicosm Transport Persoane a fost grav afectată de pandemie, însă ne-am menținut pe linia de plutire, fără a face concedieri. Echipa noastră este extrem de importantă, așa că i-am ținut pe toți aproape. Chiar dacă activitatea a fost mai puțină, ea a existat și am făcut tot ce-am putut pentru a o duce la capăt. 

Întâmpinăm anul 2021 în forță și pregătiți să-ți oferim sprijinul nostru.

Mai multe postari

Transport

Servicii de transport persoane pentru angajați

În lumea agitată în care trăim, asigurarea unui serviciu de transport persoane eficient pentru angajați a devenit esențială pentru companiile moderne. Dacă te gândești să

Scroll to Top