Ce faci atunci când clientul te obligă să descarci marfa? Sfaturi pentru transportatori
Te-ai convins, să fii transportator nu e lucru ușor. Ai o mulțime de responsabilități, dar dacă simți că te-ai născut cu volanul în mână, atunci singur îți place ceea ce faci.
Totuși, sunt situații nu prea plăcute în viața unui șofer care transportă marfă. Atunci, ce faci? Cum gestionezi situația astfel încât să ieși bine și fără nici un fel de probleme din ea?
Știi cum se spune, câte bordeiuri atâtea obiceiuri. Exact asta se întâmplă și în cazul transportatorilor de marfă. Totuși, trebuie stabilit cât se poate de clar un lucru: ca și transportator, nu ai absolut nici o obligație de încărcare sau descărcare a mărfurilor, dacă acest lucru nu este în dispoziția ordinului de transport pe care l-ai acceptat.
De câte ori nu ți s-a întâmplat să te apuci tu să descarci sau să încarci marfa, doar ca să nu stai și să aștepți? Ei bine, you dont have to. Situațiile de acest fel apar deoarece rețelele mari de comercializare, în general, transferă obligația de descărcare în depozit a mărfurilor către furnizor, dintr-o simplă și nenecesară poziție de putere.
Indiferent de marfa pe care o transporți, pentru a o descărca trebuie să fie stipulat în contract faptul că furnizorul are obligația de a descărca marfa singur în depozit.
Însă, dacă această condiție nu există și nu ai fost de acord cu ea sau nu ai o dispoziție în contract, atunci tu ca și șofer nu ești obligat să descarci marfa sau să o încarci. Totuși, ce faci dacă apare o astfel de situație? Ori descarci bunurile ori șeful depozitului nu-ți mai primește marfa, cam asta e situația.
Este cazul să-l contactezi pe client pentru a-ți da mai multe informații. Convenția CMR, articolul 15, pct 1: „Dacă după sosirea mărfurilor la destina ție se dovedesc a exista obstacole în descărcarea acestora, transportatorul trebui să solicite instrucțiuni de la expeditor.”
Dacă totuși ți se spune că tu ești cel care trebuie să descarci marfa, amintește-ți că un astfel de efort este suplimentar și trebuie remunerat corespunzător, după cum spune aceeași convenție: „Transportatorul are dreptul la rambursarea cheltuielilor cauzate de solicitarea de instrucțiuni sau de punerea în aplicare a acestora, cu excepția cazului în care aceste costuri au rezultat din vina sa.”
Totuși, înainte de a face orice, gândește-te de două ori. Merită să faci acel lucru sau nu?
Ca și angajator, amintește-ți că șoferul care transportă marfa poate să nu aibă pregătirea sau forța necesară descărcării mărfii. Poate să nu fie echipat corespunzător sau poate să riște un accident grav de muncă. Oricum, sunt angajați drept șoferi, nu operatori de marfă.
Ca șofer, dacă nu ai fost obligat prin contract să descarci marfa, ai tot dreptul să refuzi. Trebuie să informezi clientul că nu vei face operațiunea și care este motivul pentru care refuzi.
Cum îți spuneam, gândește-te de două ori dacă accepți să descarci marfa (chiar dacă nu ești obligat). Dacă vei distruge accidental marfa, tu vei fi răspunzător. Dacă te vei accidenta, va fi tot vina ta. Prin urmare, sunt șanse mari să nu merite acest efort și să fie mai bine să stai deoparte.
Când se termină operațiunea de transport?
Momentul livrării este acela în care destinatarul poate primi marfa. Totuși, transportatorii de marfă au multe discuții în jurul acestui subiect. Nu se știe sigur dacă operațiunea de transport se consideră a fi încheiată în momentul în care camionul este deschis în fața depozitului sau după ce se află în depozit.
În orice caz, situația este destul de inteligibilă.
Se consideră încheiată operațiunea de transport atunci când a fost eliberată o scrisoare de transport beneficiarului, beneficiarul ia bunurile în posesia sa, marfa a fost descărcată și dusă în depozit, iar camionul a părăsit rampa de descărcare.
Cert e că după ce ai livrat marfa în siguranță către beneficiar, responsabilitatea ta este încheiată. Amintește-ți că dacă ai părăsit rampa, iar destinatarul constată nereguli, nu trebuie să te întorci la rampă și să iei marfa, deoarece se consideră a fi livrată. Este prea târziu pentru ca marfa să fie înapoiată.
Ce faci într-o astfel de situație?
Ei bine, nu te întorci și nu accepți marfa înapoi. Dacă motivele invocate de beneficiar includ deteriorarea, iar marfa a fost deja depozitată în depozit, tu nu ai de unde să știi că aceeași marfă va fi încărcată înapoi în camion. Mai ales dacă marfa nu are numere de serie.
În momentul în care marfa intră în posesia și este la dispoziția beneficiarului, responsabilitatea ta ca transportator se încheie.
Așa că nu trebuie să iei marfa înapoi, deoarece treaba ta este încheiată deja. Uite ce spune o altă convenție CMR: „Sub rezerva prevederilor art. 18 alin. (2) – (5), transportatorul este eliberat de răspundere în cazul în care pierderea sau deteriorarea bunurilor a survenit într-o situație care rezultă din unul sau mai multe dintre următoarele motive:
1. c) manipularea, încărcarea, aranjarea sau descărcarea mărfurilor de către furnizor sau de către beneficiar sau de către persoanele care acționează în numele furnizorului sau beneficiarului.”
Acum că am lămurit treaba cu transportul de mărfuri, nu ne rămâne decât să-ți urăm drumuri bune și la cât mai multe transporturi încheiate cu succes.
Îți amintim că blogul Lucicosm Transport Persoane este aici pentru a te ajuta pe tine, cel care lucrezi în domeniul transporturilor, să ai o experiență cât mai bună la locul de muncă și să nu fii nevoit să faci față situațiilor neplăcute.
Dacă vrei să afli mai multe intră pe transport.lucicosm.com. Dacă ești interesat de un anumit subiect, spune-ne mai multe în comentarii și noi venim cu toată artileria de informații pentru tine.