Asigurările CARGO ȘI CMR în transport internațional

Share acest post

Dacă ești în domeniul de transport internațional de marfă, atunci știi cât de important este să rămâi la curent cu noile legi. Mai mult, trebuie să știi încă de la început toată legislația legată de transportul de marfă, regulile care se aplică la nivel național și cele care contează la nivel internațional. 

Obligațiile tale nu sunt puține, iar responsabilitatea poate fi mare. Totuși, răsplata e de multe ori pe măsură, iar legea e făcută să te ajute și să te apere. Asigurarea de tip CARGO și cea de tip CMR sunt deseori confundate, însă în acest articol afli care sunt diferențele dintre cele două și cum te poate ajuta fiecare în transportul internațional. 

Atât CARGO cât și CMR au drept scop acoperirea riscurilor la care poate fi supus un transport internațional de marfă. Diferența dintre cele două tipuri de asigurări e dată de beneficiar. 

În cazul asigurării de tip CMR, beneficiarul acesteia este firma care transportă marfa, sub numele de cărăuș. Firmei îi este asigurată toată răspunderea pe durata transportului. În cazul asigurării de tip CARGO, beneficiarul este deținătorul mărfii. Asta înseamnă că această asigurare protejează marfa pe toată durata transportului.

Polița de tip CMR în transport internațional

Chiar dacă cele două sunt deseori confundate, polița CRM și CARGO sunt diferite.

CMR acoperă răspunderea transportatorului pentru vehiculele pe care le are în proprietate. 

Acest lucru se întâmplă indiferent dacă sunt în gestiune sau închiriate și în concordanță cu contractul de transport național sau internațional de mărfuri. În schimb, în cadrul asigurării de tip CMR, aceasta are rolul de a acoperi riscurile celui care transportă, de la primirea mărfii și până la predarea acesteia. Cel care transportă răspunde pentru pierderea mărfii, pentru distrugerea acesteia sau pentru întârzierea livrării. Asigurarea de tip CMR nu despăgubește în funcție de valoare, ci în funcție de volum de marfă.

CARGO în transport internațional de marfă

În cazul CARGO, lucrurile stau puțin diferit. Spre exemplu, această poliță este valabilă pentru toate tipurile de transport. Aici includem transportul aerian, maritim, terestru sau de tip combinat. Această poliță este considerată de către transportatori a fi una dintre cele mai bune. 

Totuși, polița CARGO te ajută doar în funcție de anumite necesități. Depinde foarte mult ce marfă transporți și pentru ce anume ai nevoie de asigurare. CARGO acoperă anumite riscuri, care au fost împărțite în mai multe categorii. Prima și cea mai restrânsă categorie poate să acopere doar accidentele la care a fost supus mijlocul de transport în timpul transportului. 

Aici vorbim despre incendii, despre accidente, coliziuni sau avarieri. A doua categorie de poliță de tip CARGO poate să acopere mai multe riscuri. Aici intră avarierea mărfii și pierderea acesteia. Totuși, toate au legătură doar cu evenimentele care afectează și autovehicului. Intră aici și evenimente ce țin de cauze naturale: inundații, cutremur. 

Cea de-a treia categorie de asigurare este considerată a fi și cea mai utilă, tocmai pentru că este mai complexă și mai cuprinzătoare. Această categorie acoperă, practic, toate riscurile care există și este valabilă pentru orice tip de transport de marfă.

Riscuri excluse în polița CARGO

Polița CARGO exclude o serie de riscuri. Este vorba despre acele riscuri cauzate de un comportament intenționat al celui care beneficiază de asigurare sau de ambalarea și încărcarea în mod necorespunzător a mărfii. Aceste riscuri sunt excluse doar dacă încărcarea e făcută de cel asigurat. 

Polița CARGO mai exclude și riscurile cauzate de nerespectarea obligațiilor financiare. Aici intră și defecțiunile autovehiculelor sau starea deteriorată a mărfii. Sunt excluse și întârzierile la livrarea mărfii și actele de terorism.

Cele două tipuri de asigurări pot fi foarte utile, doar în funcție de necesitățile tale. E important să cunoști avantajele și dezavantajele celor două pentru a ști care este potrivită transportului tău. 

Servicii de transport internațional oferite de Lucicosm

Lucicosm Transport Persoane este o firmă cu sediul în Suceava care îți oferă servicii de transport național și internațional. Pe site-ul nostru găsești mai multe detalii despre serviciile noastre și despre prețurile pe care le aplicăm. Pe blogul Lucicosm găsești informații actualizate din domeniul transporturilor, ca să rămâi la curent cu modificările legislative și cu noile schimbări în domeniu.

Mai multe postari

Scroll to Top