Drepturile călătorului în domeniul transport persoane

Share acest post

Te-ai întrebat vreodată care sunt drepturile tale în domeniul de transport persoane? Dacă te-ai gândit că este vreo lege care să reglementeze drepturile și obligațiile tale, află că sunt mai multe.

Pentru început, aceste dispoziții legale din România nu se află într-un singur act. Este vorba despre mai multe acte normative care se completează și care au fost emise atât în consilii locale și județene, cât și în cele municipale, dar și la nivel național. În orice caz, esența acestor dispoziții este, de obicei, aceeași. 

Acte normative aplicabile în domeniul de transport persoane

Unul dintre actele aplicabile pentru toată țara este legea cu nr 97 din 2007. Această lege este a serviciilor de transport public local. 

O lege hotărâtoare în ceea ce privește drepturile și oblicațiile tale ca și călător în mijloace de transport este Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr 156/2001. Aceasta este pentru aprobarea normelor privind desfășurarea transportului și felul în care se sancționează abaterile. 

Un alt act deosebit de important este OG NR2/2001, care a suferit actualizări, care vorbește despre regimul juridic al contravențiilor. O simplă căutare pe internet a acestor legi te poate ajuta să înțelegi mult mai bine drepturile și obligațiile tale. E important să le cunoști în cazul în care simți că drepturile ți-au fost violate sau în cazul în care firma de transport cu care colaborezi nu respectă prevederile contractuale. 

Pe parcursul colaborării tale, firma de transport e obligată să-ți furnizeze informații legate de obligațiile și drepturile tale. Tocmai de aceea, primul pas în colaborarea cu Lucicosm Transport persoane este clarificarea acestor informații. Suntem aici să ne asigurăm că colaborarea cu noi are loc într-un mediu informat, transparent și sigur. 

Ce principii se află la baza domeniului transport persoane

În momentul în care este înființată o firmă de transport, aceasta stabilește toate principiile pe baza cărora funcționează serviciile pe care le oferă.

Pentru început, firma trebuie să garanteze respectarea depturilor și obligațiilor călătorilor. Firma de transport trebuie să asigure transportul în condiții sigure și confortabile, în conformitate cu cererile actuale. Firma de transport mai e obligată să asigure transparență în comunicarea informațiilor într-un cadru legal și eficient pentru client.

Care sunt drepturile călătorilor

Drepturile tale sunt enunțate în mod legal prin legea 92 din 2001. Astfel, ai dreptul de a beneficia de transport liber și nediscriminatoriu. Ai dreptul la accesul la informațiile importante pentru călătoria ta. 

Astfel, dacă mergi cu Lucicosm la muncă în Germania, noi îți punem la dispoziție toate informațiile legate de călătoria ta: tarife, program de deplasare, starea autovehiculelor cu care circulăm. Ai dreptul de a fi informat din timp în legătură cu eventualele modificări contractuale și dreptul de a renunța (în timp util, legal) la colaborarea aleasă. Ai dreptul de a informa autoritățile în ceea ce privește încălcarea drepturilor tale, violarea siguranței și nerespectarea cerințelor stabilite prin contract.

Care sunt obligațiile tale în domeniul de transport persoane

Ești oblicat ca, odată ce ai semnat un contract, să respecți prevederile acestuia. Ai obligația de a respecta cerințele firmei de transport, dacă ai fost de acord cu acestea o dată cu încheierea contractelor. 

În cazul transportului național și internațional, mai există o serie de „legi nescrise” care se cer a fi respectate pentru buna desfășurare a călătoriei.

Dacă ai optat pentru a colabora cu Lucicosm Transport persoane, află că toate aceste dispoziții sunt discutate încă de la început. Astfel, călătoria ta se va desfășura în deplină siguranță. Suntem complet deschiși la cerințele și nevoile tale, astfel încât adaptăm fiecare modalitate de transport pentru clienții noștri. 

Ne angajăm să-ți oferim o colaborare bazată pe onestitate, transparență și siguranță. Îți oferim servicii complet legale și care să-ți satisfacă întru totul nevoile de transport. Indiferent de forma de transport pentru care optezi, vei călători cu autocare sigure, moderne și care au revizia la zi. 

Pentru mai multe informații legate de tipurile de transport pe care ți le oferim, te invităm să intri pe site-ul nostru. De asemenea, pe blogul Lucicosm Transport Persoane afli informații actualizate din domeniul de transport. 

Mai multe postari

Scroll to Top