Reguli de conduită ale șoferilor în domeniul transport persoane

Share acest post

În domeniul de transport persoane șoferii sunt cei responsabili de viața pasagerilor. 

Practic, ei sunt responsabili de vieți omenești și de aceea e foarte important ca atitudinea și comportamentul lor să fie exemplar. 

Dacă ai fost pasager, știi deja cât de mult contează comportamentul șoferilor la volan, felul în care conduc și felul în care discută cu oamenii. Indiferent de drumul pe care îl ai de parcurs, șoferii sunt cei care fac diferența în confortul călătoriei tale.

Mai mult, un șofer e responsabil de securitatea persoanelor pasagere și de conformitatea regulilor. Totuși, nu ezita să fii atent la prezența unui kit de prim ajutor, a stingătorul de incendiu și la respectarea protecției muncii. 

Într-un mijloc de transport, fie el bus sau autocar, câte locuri sunt echipate și numărul permis de persoane sunt prezente în documentul standard de configurare.

Care sunt interdicțiile unui șofer în transportul de persoane

Transportul de persoane necesită atât atenție maximă cât și multă responsabilitate. Respectarea regulilor este obligatorie, astfel încât șoferului nu îi este permis următoarele:

Să vorbească la telefon. Indiferent că ești la volanul unei mașini personale sau că ești conducător al unui autobuz, folosirea dispozitivelor de tip mobil sau tabletă este interzisă. Chiar și o clipă de neatenție poate duce la un nefericit accident. Dacă șoferul are o problemă urgentă care necesită rezolvarea prin telefon, atunci acesta poate opri autovehiculul.

Să desfășoare activități care îi pot perturba atenția. Mâncatul este una dintre aceste activități. Șoferului nu îi este permis să ia masa la volan, având în vedere că poziția corectă în timpul condusului presupune folosirea ambelor mâini. De asemenea, nici discuțiile lungi cu pasagerii nu sunt indicate. Șoferul poate avea o reacție imprevizibilă ca urmare a implicării emoționale într-o discuție de orice fel.

Să fumeze. Știm, ți s-a întâmplat și ție să dai peste șoferi care fumează la volan. Chiar dacă legea nu interzice acest lucru, este indicat ca șoferii să fumeze în timpul pauzelor de drum. Fumatul în autocar este un gest nerespectuos față de pasageri și nevoile lor. Este foarte posibil să existe pasageri cărora li se face rău de la fumul de țigară. 

Să adopte un comportament care ar putea deranja pasagerii. Comportamentul neadecvat în trafic, injuriile adresate altor conducători auto sau chiar modul de condus apucat pot deranja călătoria pasagerilor. 

În plus, este obligatoriu ca șoferii să adopte o conduită preventivă, să respecte regulile legale de viteză, să poarte centura și să fie atenți în trafic. Așa cum știi, România se află pe primele locuri în Uniunea Europeană la accidentele rutiere. Viteza prea mare este cauza multor accidente. 

În cazul unei creșteri a vitezei de la 40 km/oră la 45 km/oră pericolul de un accident foarte grav crește până la 60%. Prin urmare, chiar și 5 km în plus adăugați la viteza de deplasare pot provoca un accident cu serioase pagube materiale și pierderi de vieți omenești.

Reguli de conduită ale pasagerilor în domeniul transport persoane

Chiar dacă partea cea mai grea pică pe șofer, nici pasagerii nu pot face ce vor ei. În cazul domeniului de transport persoane, vorbim despre o responsabilitate comună și câteva reguli de bun simț care sunt obligatorii a fi respectate. 

Prin urmare, și pasagerii sunt obligați să respecte câteva reguli. Așa cum știi, aceste reguli nu sunt neapărat reglementate de o anumită lege, însă este de bun simț să ții cont de ele.

Cea mai importantă regulă este purtarea centurii de siguranță. Este obligatorie atât în cazul pasagerilor cât și în cazul șoferilor. La fel, e obligatoriu ca autovehiculele destinate transportului de persoane să fie dotate cu centură de siguranță. 

Pentru ca șoferul să-și poată desfășura activitatea în siguranță, este indicat să nu porți discuții cu acesta și să nu încerci să-i distragi atenția. 

Mai apoi, e indicat să nu vorbești zgomotos la telefon sau să aduci cu tine alimente care să emane miros neplăcut. Toate aceste reguli țin de bunul-simț și au ca urmare desfășurarea plăcută a călătoriei. 

Având în vedere contextul generat de pandemia de coronavirus, este obligatoriu să porți mască în mijloacele de transport. Regula se aplică și pasagerilor, dar și șoferilor. Fiecare autovehicul este dotat cu dezinfectant, iar datoria ta este să-l folosești de fiecare dată când este nevoie.

Lucicosm Transport Persoane te invită să ții cont de aceste reguli, dacă îți dorești ca drumul tău să fie cât mai plăcut. 

Nu uita să rămâi aproape de noi, pe blogul Lucicosm, pentru a afla toate informațiile de care ai nevoie din lumea transporturilor.

Mai multe postari

Scroll to Top