Cum să începi o afacere în domeniul transportului de persoane

Share acest post

Domeniul transportului de persoane este în plină creștere, fiind un domeniu profitabil și care nu dă semne să pice curând. Așa că dacă ai spirit antreprenor, poate fi o idee bună să începi să lucrezi în direcția asta. 

Analizează piața și vezi de ce tip de transport persoane duce lipsă zona ta, sau în ce direcție ai putea aduce tu servicii mai bune. Acest pas, ca în orice plan de afaceri, este cel mai important. Dacă ai studiat îndeaproape piața și știi ce nevoi au oamenii, atunci tu poți veni cu un serviciu care să satisfacă nevoile comunității.

Din pasiunea de a conduce poți face bani și te poți orienta către o idee de afaceri de transport de persoane. Ai nevoie, pentru început, de permis de conducere categoria B, pe care trebuie să-l duci la categoria de profesionist. Nu-ți rămâne decât să ai un microbuz, fie să închiriezi unul care să te ajute să-ți începi afacerea.

domeniul transportului de persoane

Cum să-ți organizezi afacerea

Este evident că trebuie să știi ce fel de servicii de transport persoane vei pune la dispoziția clienților, cel puțin la început. Ulterior, îți vei extinde aria de activitate, dar la fel ca în oricare alt domeniu, este important să începi de undeva. 

Pe planul ăsta, trebuie să știi că organizarea afacerii se face în cadrul unei societăți comerciale cu obiectiv de activitate transport de persoane. 

Trebuie să obții o licență specială  de transport de la autoritățile din România.

Licența are o valabilitate de 5 ani și se poate reînnoi pe perioade de 5 ani.  După ce ai bifat șoferia și licența, alege ce microbuze vrei să folosești și cumpără primul mijloc de transport pe care îl vei folosi în societate.

Nu neglija partea de publicitate. Anunță-ți prietenii și familia, dă șfară-n țară și pune anunțuri la mica publicitate. Pe scurt, încearcă să atragi clienți pentru afacerea ta. 

Poți să colaborezi cu agenții de turism sau diferite companii care au nevoie de transport pentru angajați, așa că posibilități de extindere există. Știi cum e, primul pas este cel mai greu.

Poți să cumperi o afacere existentă, la cheie

Dacă nu îți place să faci din șofat o meserie, dar ai un spirit antreprenor și știi că este cerere pe piață în domeniul transportului de persoane, atunci poți doar să coordonezi activitatea șoferilor. 

Să începi totul de la 0, cu acte, taxe și autorizații, poate fi o mare bătaie de cap. Dacă nu ești pregătit sau pur și simplu nu vrei să faci asta, poți să-ți pui în aplicare ideea prin a cumpăra o afacere deja existentă, la cheie.  Dacă alegi să faci acest pas, atunci ai din start câteva avantaje. Eviți birocrația, care poate fi o durere de cap în România și nici nu mai pierzi timp pentru a obține licența de transport. 

Un alt avantaj este că afacerea poate avea deja contracte în derulare, prin urmare, intri într-o afacere care deja aduce venituri. 

Nici nu mai trebuie să alergi după clienți, pentru că ai avea deja o bază.  Una dintre părțile bune la domeniul transportului de persoane este că nu ai nevoie neapărată de persoane cu studii superioare, ci doar de șoferi profesioniști și calificați. În acest sens, de multe ori, găsirea de angajați nu-ți va da mari bătăi de cap. Iar dacă ești șofer, poți chiar tu să fii angajat în propria firmă.

Totuși, ca în orice domeniu, există riscuri ale transportului de persoane pe care nu le poți ignora. 

Riscuri în domeniul transportului de persoane

Cu toate că piața are un imens potențial, nu este neapărat ușor să fii profitabil în acest domeniu. Acest gen de afacere nu-ți aduce profit dacă știi să-ți vinzi mai bine marfa către clienți. 

În transportul de persoane profitul este dictat de prețul/km. 

De multe ori, concurența este una puternică, iar prețurile pe care le practică sunt în unele cazuri de dumping. 

Totuși, ai șanse mari să înregistrezi profit consistent dacă reușești să închei contracte cu diferite firme care au nevoie de transport de persoane. Nu uita că prin perseverență și experiență, vei ajunge să fi independent la un anumit punct. Însă e nevoie de muncă serioasă. 

Nu lăsa acest lucru să te sperie, pentru că munca este la fel de intensă indiferent de tipul de afacere pe care vrei să o deschizi. 

Un alt risc cu care te-ai putea confrunta este falimentul, în cazul în care pornești afacerea cu mijloace de transport second-hand, care pot avea probleme tehnice sau legislative. 

Dependența de clienți în domeniul transportului de persoane

Dependența de clienți, pe de altă parte, nu este tocmai comodă. Dacă ai încheiat un contract frumos cu o firmă care, într-un moment, își găsește alt transportator sau intră în insolvență iar tu ți-ai luat mijloacele de transport pe credit, atunci sigur vei avea probleme. Este bine să ai mereu un backup plan, care să te ajute în cazul situațiilor neprevăzute. 

Piața transportului de persoane este în continuă creștere, chiar dacă pandemia a pus pe butuci toate domeniile. 

În anul 2020, domeniul transportului nu a înregistrat pierderi uriașe, ci s-a menținut pe linia de plutire. Am scris un articol despre creșterile în sectorul transportului în 2021,​ iar previziunile sunt pozitive. 

Totul începe de la o idee, continuă cu o analiza a pieței și-și are startul cu un plan de afaceri. 

Așa că oricare ar fi ideea ta, acum este momentul potrivit să o pui în aplicare. 

Te ținem la curent si pe facebook-ul nostru

Mai multe postari

Scroll to Top